INDAHNYA ISLAM

Selasa, 9 Oktober 2012

SedaRkah Kita Ia HaNyaLah Ujian Rupanya...?

Semakin meningkat usia kita, semakin banyak cabaran dan tanggungjawab yang bakal kite pikul..Dengan usia tersebut kita bakal menghadapi sesuatu yang sebelum ini dirasai oleh orang yang sebelumnya..Kadang-kala kita terlalu bahagia dengan datangnya sesuatu nikmat yang membuatkan kita terlalu bahagia sedangkan kita lupa sebenarnya ia adalah ujian kepada kita sehingga membuatkan kadngkala kita terlupa diri dan berasa kita berada di atas..Sejujurnya kehidupan kita di dunia ini penuh rahsia dan misteri..Kita sebagai manusia biasa tidak tahu yang bakal berlaku akan datang..Kita juga tidak tahu hikmah perkara yang berlaku itu..Kadang-kadang kite  menganggap sesuatu itu sebagai suatu yang buruk sedangkan perkara itu sebenarnya elok dan baik untuk kita..Kadang-kala kita tidak suka perkara yang sebenarnya baik untuk diri kita..
Allah berpesan dalam al-Baqarah 216:
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik untukmu. Boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk untukmu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."

Hidup kita ini sebenarnya adalah satu ujian. Tak hairanlah kalau kita sering berhadapan dengan masalah. Kita sebagai orang yang beriman tidaklah disarankan menggunakan cara yang menyalahi syariat bagi mengharungi cabaran. Nabi mengajar kita supaya beristikharah, sebagaimana yang dijelaskan dalam hadis yang ditulis yang dikatakan oleh Bukhari..
Kadangkala kita berasa kita sentiasa berada dalam zon selesa..Kadang kala kita lupa hubungan kita denga Pencipta dan sesama manusia..Kadangkala kita merasakan diri kita yang terbaik sehingga kita memandang orang lain tidak mampu membuat sesuatu sesempurna kita..Sehinggakan kita hilang percaya pada orang lain..Sehinggalah datangnya ujian yang melemahkan kita dan barulah kita tersedar dari nikmat bahagia yang sebentar itu..Masalah hidup sering membingungkan kita sehingga kita tidak tahu cara yang perlu digunakan untuk menyelesaikannya..Kita juga keliru apakah cara terbaik untuk kita berjaya..Walaupun kita diberi akal untuk berfikir, sebagai manusia biasa kita tidak terlepas dari kesalahan..Segalanya memerlukan petunjuk dari allah swt..
Percayalah hanya allah mampu meletakkan yang terbaik untuk diri kita,agama kita dan urusan hidup kita...Mengadulah denga Dia..Dia tidak pernah bosan mendengar rintihan kita..Dia tidak pernah memungkiri janjiNya...Hanya Dia yang setia...Hanya dia memahami..hanya dia segalagalanya....

Firman allah dalam surah Al-Baqarah 45:
Mintalah pertolongan daripada Allah dengan sabar dan mengerjakan solat. Solat itu amatlah berat kecuali kepda mereka yang khusyuk. Mereka ini percaya dengan yakin yang mereka akan menemui Tuhan mereka dan kembali kepdaNya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan